top of page

Kassen voor Zama agriculture academy

Het is een tijd stil geweest met betrekking tot de laatste kassen die gesponsord zijn.

Op het moment dat we deze kassen gesponsord kregen hadden we net ons hele bestaande kassenproject overgedragen aan Siyavuna een lokale non profit organisatie. Deze organisatie koopt de verse groenten uit dit gebied op en ze doen ook aan armoede bestrijding. Wij als Charibiz hadden net besloten geen volledig gesponsorde kassen meer te plaatsen. De reden was dat een kas relatief duur per gezin is. Ook het monitoren was intensiever en duurder dan begroot omdat we dit veel langer moesten doen dan verwacht. Verder hebben we gezien dat geven niet leidt tot ondernemerslust. Eigendom werd vaak niet goed genomen. In spreuken staat: een vermogen niet zelf verdiend is snel verdwenen.

Vandaar onze nieuwe aanpak en dat is werk voor je geld! We reiken ideeƫn aan en faciliteren mogelijkheden maar..... ze moeten het zelf doen. We geven onderwijs, motiveren en leren ze zakelijk te denken.

Lees op onze site over ons nieuwe bonen project www.charibiz.nl. Dit project is eenvoudig, relatief goedkoop en haalbaar. Daarnaast hebben we controle over het resultaat.

We hebben er echt zorgvuldig over nagedacht waar we de laatste kassen kunnen plaatsen zonder dat het weggegooid geld wordt omdat wij niet meer gaan monitoren.

Er is nog budget voor 3 kassen waaronder ook uw gift.

We menen de oplossing gevonden te hebben zodat we de kassen toch kunnen plaatsen en het geld goed besteed blijft.

Vorig jaar hebben we een project gedaan met de Zama agriculture academy. We hebben daar voor 65 mensen de training verzorgd en een jaar lang het project gemonitord.

Dit project is redelijk succesvol en draait nog volop. Er zijn coops gevormd. De groenten zijn voor eigen gebruik en er wordt ook nog wat verkocht.

Cynthia Zama blijft het project verder onderhouden. Ze wil daarnaast graag een zaailing bedrijf opzetten om zo goedkoper zaailingen te leveren aan de tuinen. Dit geeft werkgelegenheid en continuĆÆteit.

Voor de zaailingen zijn kassen eigenlijk een noodzakelijkheid. Daarom hebben we besloten om 2 grote en 1 kleine kas bij Cynthia te plaatsen. Dit wordt dan een volwaardig faciliterend bedrijf in het kweken van zaailingen.

Verder gaan we nog 1 kas plaatsen bij een oude moeder die haar enige dochter verloren heeft tijdens een bus ongeluk

Dit doen we samen met koningin Thandi. Zij heeft zich er voor ingezet om deze vrouw een huis te geven die nu nog in een hut woont Als dit huis afgebouwd is zullen we tzt daar een kas plaatsen voor groente verbouw eigen gebruik. Al met al worden er nog 4 kassen geplaatst. Hiermee ronden we het plaatsen van gesponsorde kassen af.

Ook hebben we afgelopen zomer tegen een gereduceerde prijs nog 5 kassen kunnen leveren aan Stichting Mothers. Zij hebben een project aan de kust ten Noorden van Durban.

We willen u verder hartelijk bedanken voor uw bijdrage en zouden het fijn vinden als u betrokken wilt blijven bij ons werk.

Donaties gaan we hoofdzakelijk besteden aan ons nieuwe Fair Trade bonen project. Mocht u onze nieuwsbrief willen ontvangen laat het dan even weten via charibiz@gmail.com

Foto Amandawe tuin

Afbeelding: ons nieuwe Charibean project logo

Fotos van de geplaatste kassen volgen nog.

Hartelijke groet en Gods zegen

Simon en Renskje Schaaij


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page