top of page

Nieuws uit Zuid Afrika

We waren deze zomer op verlof in Nederland. Simon is weer naar het ziekenhuis geweest voor onderzoeken en alles was goed dus daar zijn we super blij en dankbaar mee.

Verder hebben we heerlijk genoten van onze (klein)kinderen en overige familie. De tijd is omgevlogen! We zijn druk in de weer geweest met het promoten van ons new Fair Trade bonen project. Zo hadden we onder andere een stand in de zendingstent van stichting Opwekking en zijn we in gesprek met EO metterdaad. Daarnaast heeft Simon nog een aantal spreekbeurten verzorgd en presentaties gedaan.

charitoo

Accomodatie te huur

Inmiddels zijn we al weer bijna een maand in Zuid-Afrika.

Simon jr en Mandy zijn nu verhuisd. Ze woonden bij ons op het erf in een gardenflat. Zie foto! Nu hebben ze zelf een huis gekocht niet ver bij ons vandaan. Wij zijn nu weer met zijn tweeƫn en hebben veel ruimte over. Vandaar dat we plannen opgevat hebben om met zendingsreizen te beginnen en ons huis eventueel ook voor vakantiegangers te gebruiken. Zelfs overwinteren/zomeren is een mogelijkheid Dus mocht je interesse hebben dan horen we het graag. Huren kan al vanaf 15 euro per persoon per nacht. Er zijn veel opties om een mix te maken van vakantie en zending. Mail voor mogelijkheden en beschikbaarheid. Zuid Afrika is een prachtig land met heel veel verschillende facetten. Wij zitten aan de Indische oceaan met een prachtige kustlijn en ook in het binnenland is geweldige natuur en cultuur.

Open deuren

Charibean Bonen presentatie9.png

Na een periode van verandering en bezinning menen we nu een goede format gevonden te hebben voor de bediening. Helpen door alleen maar te geven resulteert vaak in gemakzucht en demotivatie. Vandaar dat we hard gewerkt hebben aan een Fair Trade project wat eenvoudig is maar in de praktijk haalbaar. Wie niet werkt krijgt ook geen inkomen maar wie wel produceert krijgt een eerlijke vergoeding.Het probleem is altijd wie gaat wat betalen en waar ligt de verantwoordelijkheid? We hebben gebeden en zijn in verwachting gaan staan. God positioneert mensen en kan ons plaatsen bij de juiste personen. We hebben het contact met Koningin Thandi van Zululand weer aangehaald en inmiddels hebben we ook al weer een ontmoeting gehad. Ze is erg enthousiast en wil ook graag formeel betrokken zijn. Zij heeft ons in contact gebracht met de minister van Agriculture en Rural development. Na een bespreking met hem mailde hij naar de uitvoerend ambtenaar dat hij met ons verder wil en er direct implementatie gesprekken moeten komen. Het is geweldig om te zien waar God deuren opent. Normaal gesproken kom je niet gauw in contact met deze mensen.

Gevangenis

Charibean Bonen presentatie18.png

We hebben de gevangenis ook ons nieuwe concept met bijbehorende cursussen aangeboden. Voorheen gingen we hier bijna elke maand heen om een dienst te houden. Door een steekpartij was alles stilgelegd en werden vooral kerken gelimiteerd. Al met al heeft het bijna een jaar geduurd maar formeel is deze week alles rondgekomen. We kunnen aan de slag. Eerst in Umzinto en als het goed gaat later ook in Westville. Ze gaan er vol voor en de cursus wordt gecertificeerd. Via de reclassering komt er voor gevangenen die vrijkomen ook een instapmogelijkheid om mee te doen met het Fair Trade bonen project.Verder is er een vergadering gepland met de local chiefs. Deze zal Ć©Ć©n dezer dagen plaats vinden. Zij moeten de grond beschikbaar stellen. Ze hebben al aangegeven mee te willen doen om zo kansarme mensen op gang te helpen. De gevangenis heeft toegezegd werkers beschikbaar te stellen voor de oudere vrouwen die mee willen doen.

Al met al veelbelovend!

Middelen

Charibean Bonen presentatie16.png

Voor het Fair Trade concept hebben we middelen nodig. We moeten naast overhead de inkoop betalen, een verpakkingslijn opzetten en transportmiddelen aanschaffen.

Dit willen we in een faciliterend bedrijf doen. We verwachten snel zelf onderhoudend te worden en mogelijk winst te maken. Ook zal hier werkgelegenheid van komen

Het mooie is dat iedereen die instapt naast de cursus ook het goede nieuws van het Evangelie krijgt. We willen op deze manier laten zien dat Gods manier de beste is. Oor en oog voor elkaar, omzien naar de arme weduwe. Eerlijk zaken doen en uitzien naar de zegenende hand van God. Wanneer we de mensen een boon cadeau geven lachen ze een beetje verbaasd. We vragen dan wat zien jullie? Ze antwoorden een boon. We leggen dan uit dat we geen boon zien maar mogelijkheden. God is zo royaal je stopt 1 boon in de grond en je krijgt 30,60 tot zelfs 100 voud terug. Het is geweldig om mensen met andere ogen naar middelen en omstandigheden te laten kijken.

We vragen gebed voor de voortgang. Ook zoeken we investeerders die mee willen doen om dit project tot een zegen en succes te maken.

Gods zegen Simon en Renskje

Steun ons werk

ING BANK: NL53 INGB 0000 1859 85 VPE zending.

Onder vermelding van Charibiz


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page